2015. november 21., szombat

Mézeskalács házikó készítése házilag



Mézeskalács hozzávalók: 1 kg liszt, 30 dkg porcukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék (lehet őrölt fahéjj is), 15 dkg margarin, 3 egész tojás, 40 dkg méz. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki, vagy előre megrajzolt ház alkotó elemeket vágunk késsel.

Mézeskalács házikó készítéséhez szükségünk van egy nagyobb négyszögű vagy kör alakú alapra (kb. A4-es ív papír nagyságú), 2 oldalfalra (kb. 17×12 cm), 1 homlokzati és 1 hátsó falra (alap szélessége 12cm, alsó fele 12 cm magas négyzet, felette egyenlő oldalú háromszög résszel), valamint 2 darab tető részre (20×15 cm).  Az oldalfalakba ne felejtsünk el a blakokat vágni, a homlokzatra pedig ajtót! Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük. Letölthető mézeskalács ház alaprajz

Elékszítés: a lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át, majd keverd össze fakanállal. Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze – ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj – margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül – de akár egy egész éjszakán át – hagyd állni. Pihenés után valószínüleg repedezett lesz a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékeny lesz.

Nyújtás, szaggatás, sütés: A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz. Ne legyen túl vékony, mert akkor megég és száraz lesz.

Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, nagyon megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes/kis lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki. Az én gáz sütőmben legkisebb fokozaton kb. 10 perc alatt készül el. Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd emeld ki őket egy tálcára.

Ebből az adagból 1-2 házikó és jó pár tepsi pogácsa lesz. A legvégén a többször újragyúrt és kiszaggatott maradékból süthetsz egy óválisszerű, akár szabálytalan alapot a háznak.

Ragasztás: A mézeskalács ház elemeit cukormázzal vagy olvasztott cukorral lehet összeragasztani. Mindkettő receptje illetve a tehnika megtalálható alább. Én cukormázzal ragasztom, de lehet kísérletezni.


Díszítés: Lehet a házikót klasszikusan csak egyszerű fehér cukormázzal kirajzolni, de használhatunk ízlés szerint színes gumimacikat, zseléket, különböző díszes cukorkát, csokibombont, kókuszreszeléket, magvakat, tortadíszítő gyöngyöket is. Fontos azonban, hogy ezeket csak sütés után cukormázzal ragasszuk a tésztára. Ha az ablakokat kivágjuk, és a hátsó homlokzatot kihagyjuk, kis mécsest rejthetünk a házba.

Fényesítés: a mézeskalácsok felületére kenőtollal tojásfehérjét kenhetsz, így szép fényes lesz a felületük, illetve a ráhelyezett magvak könnyen ráragadnak. Ha cukormázzal díszítem, nem szoktam tojásheférjét kenni rá.

Cukormáz vagy íróka: 1 tojásfehérjéhez keverj 2 dkg porcukrot és kb. 20-30 percig kavard. Közben adj hozzá pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható író-mázat kapsz, ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést kapsz. Hogy könnyen száradó igazi író-máz legyen tényleg jó sokat kell kavarni! Az elkészített mázat evőkanállal tedd egy kicsi, műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva a masszát csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza. Ezután a teletöltött sarok végén vágj pici nyílást, majd díszítsd fel a megsült mézeskalácsokat. Ha kész, hagyd megszáradni a díszítést. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszíts! Ha nagyon vékony írókával szeretnéd “hímezni” a pogácsákat, vagy teljesen bevonni őket, elég a 1,7 dk porcukor.

A fenti mézeskalács adaghoz, 2 fehérjéből készítek mázat 4 dkg porcukorral. A legvégén megmaradt cukormázat a házikó alapjára nyomtam, ettől tényleg szép havas lett. Ha csak pogácsa készül (házikó nem), díszíteni elég az 1 tojásfehérjéből készített máz.

Gyöngycukor-díszítés: a kis gyöngyöket szórd a cukormázra, esetleg fogpiszkálóval igazítsd a helyére, és kissé nyomd a mázba.

Ragasztás olvasztott cukorral: Az olvasztott cukor előnye, de hátránya is, hogy nagyon gyorsan megkeményedik. Egyszerűbb, ha a házikót a tűzhely közelében álltjuk össze, és az olvasztott cukrot folyamatosan melegen tartjuk.  Nem kell sok cukrot felolvasztani (fenti méretű házhoz elegendő 5 dkg), hiszen a lapokat elegendő csak az érintkezési vonal mentén összeragasztani. Ennek ellenére, ezzel nagyon kell vigyázni, gyerek lehetőleg ne csinálja. Az olvasztott cukor forró, könnyen megégethetjük vele magunkat, ráadásul gyorsan kell dolgozni. Legegyszerűbb, ha a falak ragasztását két felnőtt végzi el (egyik tartja a lapot, amíg a másik megkeni az olvasztott cukorral). A ragasztás helyét a díszítés során a fehér cukormázzal el tudjuk takarni. Ha munka közben valamelyik lap eltörne, olvasztott cukorral az is „megjavítható”. Mivel az olvasztott cukor azonnal megköt, és jól fixál, haladéktalanul áttérhetünk a díszítésre.



Mire ügyeljünk mézeskalács készítés közben?

- Kezdetben a tészta nehezen áll össze, míg a kézmelegtől a méz, a margarin megpuhul, előfordul, hogy kicsit száraznak látod a tésztáját, de ne tegyél bele egyéb lazító anyagot, pl. tejet.

- Az egy zacskó mézeskalács fűszerkeverék bőven elég, a száraz tésztát még nem festi meg a színe, majd ha összegyúrod, szép barna lesz belőle. Ne akard mindjárt a lisztet barnára színezni.

- Ha nincs szódabikarbónád, neki se állj a sütésnek. Nem lehet belőle kispórolni. Ez elengedhetetlen, hogy puha, omlós legyen.

- Cukormáz hiba: túl kevés ideig verik a habot, vagy túl kevés cukrot tesznek bele, így folyós lesz, elfolyik a máz, túlságosan vastag lesz. Ha megfelelő a cukormennyiség, és megfelelő ideig kevered habverővel a legmagasabb fokozaton, akkor a cukormáznak jó keménynek kell lennie, és nem fog szétfolyni.

- A zacskón, amivel díszíted a mézeskalácsot a cukormázzal, csak nagyon kicsi lyukat vágj, menet közben, előfordul úgyis, hogy tágulni fog.

- Sütési hiba: a mézeskalácsot elegendő 5-8 percig is sütni, főleg akkor, ha már nem az első adagokat sütjük, a felforrósodott sütőben, ha kicsit is tovább hagyjuk, nagyon hamar megég, ezért folyamatosan figyelni kell!

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése