2017. május 9., kedd

Eltűnőben lévő természeti csodák


A globális felmelegedés komoly veszélyt jelent Földünkre. Pár évtizeden belül ezek a bámulatos helyek eltűnhetnek a térképről!

Maldív-szigetek 



Ez a mesés szigetvilág India délnyugati csücskénél helyezkedik el, és Marco Polótól kapta a nevét: az Indiai óceán virágai. Az 1200 szigetből álló festői Maldív-szigetek területének 80 százaléka még 1 méterrel sincs magasabban a tenger átlagos szintjénél. Nem meglepő tehát, hogy erre az egyedülálló paradicsomra jelenleg nagymértékű fenyegetést jelent az óceánok szintjének emelkedése. A probléma mostanra már olyan súlyos, hogy nem régiben bejelentették: a kormány hamarosan földvásárlásba kezd más országok területén a helyi lakosok számára. Egyes előrejelzések szerint a Maldív-szigetek egy évszázadon belül állandó emberi tartózkodásra alkalmatlanná válik.

Nagy-korallzátony



Az Ausztrália partjainál található Nagy-korallzátony a világ legnagyobb és legszebb korallzátonya. A  lélegzetelállító színekben és formákban gazdag víz alatti világ életre szóló élmény a búvárok számára. Ez a hely számtalan olyan egyedi halfajnak ad otthont, mint dajkacápa, vagy az ajakos hal. Az óceánok savasodása, a környezetszennyezés, a ciklonok és a forró óceáni hőmérséklet azonban rengeteg problémát okoznak, így egy ideje nagymértékű korall-fehéredés tapasztalható ezen a területen.  Az elmúlt három évtizedben a Nagy-korallzátony több mint a fele eltűnt, a fennmaradó rész pedig becslések szerint a jelenlegi körülmények között leghamarabb 2030-ra szintén megsemmisülhet. Döbbenetes, hogy egy olyan különleges jelenség, melynek megalkotásához az anyatermészetnek több mint 8000 évre volt szüksége, még a mi életünkben eltűnhet.

Holt-tenger

33,7 százalékos sótartalmával a Holt-tenger a legsósabb víz a világon, közel nyolcszor olyan sós, mint az óceán, igazi kincsek tárháza. Magas sótartalmának és az ásványi anyagban gazdag iszapnak köszönhetően csodát tesz a bőrrel. Évszázadokkal ezelőtt maga Kleopátra és Dávid király felesége, Abigél is ellátogatott ide, és azóta a világ minden tájáról emberek milliói követték példájukat. Az elmúlt negyven évben ez hatalmas sós tó eredeti méretének harmadára zsugorodott, a vízszint pedig több mint 20 métert süllyedt. Mivel a Holt-tenger egyetlen jelentős vízforrása a Jordán folyó, becslések szerint a tó 50 éven belül akár teljesen eltűnhet.

Patagóniai jégmezők


Antarktisz és Grönland után Chilében található a legnagyobb jégmező a világon, mely első látásra olyan, mintha egy idegen bolygóra csöppentünk volna. A látványos Perito Moreno nevű természeti jelenséget különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés. Kutatók szerint jelenleg a gleccserek 100-szor gyorsabban olvadnak, mint bármikor máskor az elmúlt három évszázad során. Aggodalomra ad okot az is, hogy több tucat gleccsertó tűnt el csupán az elmúlt öt évben.

Madagaszkár


A világ negyedik legnagyobb szigete, Madagaszkár ad otthont földünk legszebb trópusi esőerdeinek és legváltozatosabb élővilágának. Elszigeteltségének köszönhetően sajátos természeti környezetet tudhat magáénak. A földünkön lévő fajok 5%-a csak itt található meg, sehol másutt a földön, emellett nagyjából 10 000 növényfaj él a szigeten, és ennek 90% endemikus. Mostanra azonban az ökoszisztémát komoly veszély fenyegeti az orrvadászat, a fakitermelés, valamint a különböző tüzek következtében. Ha nem teszünk ezután komoly erőfeszítéseket a sziget megmentésére, becslések szerint az esőerdő 35 éven belül eltűnhet.

Forras : itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése