2017. május 8., hétfő

Étkezési szokásaid árulkodnak személyiségedről


Te is az a típus vagy, aki minden falat után bűntudatot érzel? Esetleg szereted, ha az ételek helyiek és organikusak? Mivel az evés elengedhetetlen része életünknek, nem meglepő, hogy a legújabb kutatások szerint szoros kapcsolat van étkezési szokásaink és személyiségünk között. Karen Knowler élelmiszercoach és az Eat Right For Your Personality Type című könyv szerzője szerint a legtöbben besorolhatók vagyunk a szakértők által felállított étkezési személyiségek csoportjainak egyikébe. Mindez nem csupán azt árulja el, hogy milyen típusú ételeket részesítünk előnyben, de karakterünket is megmutatja.



Étkezés mint lelki igény?

Természetesen az evés legjobb indoka az éhség. Mindenki tudja azonban, hogy az érzelmek, a fáradtság, más emberek, az unalom és sok más körülmény is közrejátszhat az éhség kialakulásában. Ez végül arra adhat következtetést, hogy az evés csak kis részben fizikai szükséglet, és sokkal inkább lelki. „Az étkezés olyan, mint a divat, a személyes identitás kifejezése lehet. Meg vagyunk arról győződve, hogy a testünk ösztönösen választja ki azt, amire szüksége van, pedig ez nem igaz. A szokásaink, a kultúránk, mindennapjaink nagyban befolyásolják választásunkat” – mondja Bennett Galef étkezésiviselkedés-specialista és pszichológus.

Íme néhány, a kutatók által felállított étkezési személyiségek közül!

A tudatos étkező

A tudatos étkezés hívei mindig szenvedélyesen nyilatkoznak az ételekről, nagy gondot fordítanak a helyi forrásból származó biotermékek fogyasztására. Úgy gondolják, hogy az ételekkel és általában az életükkel kapcsolatos választások jelentik a legtisztább utat. Olyan világról álmodoznak, amelyben minden, amit eszünk, helyi és tiszta, tápláló és kegyetlenségmentes, és minden éhezés, szenvedés vagy szennyezés a múlté. Általában erős, határozott véleményük van mindenről, aminek hátterében gyakran zöld nézetek húzódnak meg. Sokan közülük vegetáriánusok. Egyik részük tudományos és orvosi indokok miatt választja ezt a fajta étkezési stílust, míg másoknál a választás hátterében inkább morális elvek rejlenek.

A zavarodott

Napjainkban a csapból is az folyik, milyen fontos az étkezés a betegségek leküzdése és a külsőnk szempontjából. Kevesen vannak azonban tisztában azzal, mit és hogyan kéne enniük, az ellentétes információáradatnak köszönhetően pedig nem csoda, hogy néhányan összezavarodnak. „Ez a típus mindig keresi a módját annak, hogy megfelelően táplálkozzon. Előszeretettel olvas egészségügyi könyveket és cikkeket, miközben igyekszik megtalálni a tökéletes diétát. Fontos azonban, hogy nincs tisztában azzal, mi is kell neki. Kétségbeesetten keresi a megfelelő étrendet, és eközben energiája és élete nagy részét töprengéssel tölti. Azon aggodalmaskodik, vajon jól választott-e, és nem lett volna egészségesebb, fogyókúrásabb, vagy éppen ízletesebb valami más” – magyarázza Knowler. A jelenség pedig általában az ilyen ember életének más területén is megmutatkozik.

Az érzelmi evő

Az érzelmi evő kategória ma egyre gyakoribb. Ez a típus a választ a problémákra, kérdésekre, úgy általában az életre az ételben keresi. Úgy véli, a megoldás az evésben rejlik. Az evés örömet és harmóniát jelent számára. Az érzelmi evő gyakran nem tudja élvezni az étkezéseket, mert folyamatosan szorong, ingadozik. Az étellel jutalmazza és vigasztalja magát életének eseményeitől függően. „Az érzelmi evő kétségbeesetten keresi azt a fogást vagy falatot, amely harmóniát teremt a lelkében. A problémákra a megoldást a külső körülményekben keresi, ahelyett hogy önmagába fordulna.

Az érzékiség hívője

Az evés számukra igazi érzéki élmény, mindig nyitottak az új ízekre, és imádnak kísérletezni a főzésben. Az evés lassú és jelentőségteljes esemény számukra. „Az ilyen emberek általában hihetetlenül tudnak lelkesedni bizonyos dolgok iránt, és ezek között az étel kiemelt helyet foglal el. Szenvedélyesek és szeretik a kockázatokat. Ellenállnak a modern élelmiszeriparnak, és a szezonális ételekre teszik le a voksukat. Magabiztosak és kreatívak, sokszínűen táplálkoznak és ez a sokszínűség a személyiségükön is meglátszik.

A fókuszált 

A fókuszált evők étkezéseit általában határozott célok hajtják, az optimális testsúly elérése, a megfelelési vágy, vagy az egészség fenntartása. Olyan, mintha állandóan valami küldetés lebegne a szemük előtt: fogyókúra, a nagy szerelem elérése, vagy a tökéletes állás megszerzése. Tudják, hová tartanak, és eltökélten haladnak a céljuk felé. Sokszor tisztában vannak a kalóriák és a tápanyagok pontos számával. Az életük ugyanolyan rendezett és szervezett, akárcsak a hűtőszekrényük, az étkezést pedig a logika irányítja. „A tudatosság fontos az étkezésben, de a túlzott tudatosság gyakran problémákhoz vezethet. Az ilyen emberek kevéssé tudják értékelni a pillanat varázsát. Néha hagyni kell, hogy magukkal ragadjanak az érzelmek és az étkezés öröme. Az a kis pluszcsokoládé, vagy vaj a zsömlénkre nem fog megártani!” – mondja Knowler.

Forras : itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése