A sokféle sült krumpli

A sült krumpli meglehetősen egyszerűnek és egysíkúnak tűnő étel, holott számos izgalmas változatban elkészítve nem feltétlenül kell a gyorséttermek világát idéznie...

A krumpli Amerikából történő megérkeztét követően elég nehezen szokott rá Európa a föld alatti gumók fogyasztására. Rengeteg legenda kering, hogy miként kaptak rá erre a zöldségre, de az minden esetben megállapítható, hogy a krumpli felhasználási formái közül talán az egyik legnépszerűbbé a zsiradékban kisütött krumpli vált.

Pommes frites, ropogósan az igazi
Pommes frites, ropogósan az igazi

A pommes frites-ként elhíresült hasábburgonya, azaz szalmakrumpli valószínűleg több szülőhellyel is büszkélkedhet, hiszen ennek a remek ételnek a feltalálásához elég volt csupán egy rossz mozdulat, és a szeletelt krumpli máris a forró zsiradékban köthetett ki.

Amerikában a hasábburgonya a XIX. század elején kezdett gyökeret ereszteni. A francia krumplinak, azaz pommes frites-nek (pomme de terre / földi alma franciául a krumpli) keresztelt ételt 1802-ben szolgálták fel először a Fehér Házban Thomas Jeffersonnak, a század közepén pedig már nyomtatásban is megjelent a recept, amely úgy fogalmaz, hogy a krumplit vékony szeletekre kell vágni, forró zsírban kisütni, amíg aranybarna nem lesz, végezetül megsózni. A módszer azóta se sokat változott, leszámítva azt, hogy ma már viszonylag kevés háztartásban sütik a krumplit állati zsiradékban.

Szinte az egész világon mindenhol kapható gyorsételként sült krumpli
Szinte az egész világon mindenhol kapható gyorsételként sült krumpli

Az Európában elsőként megjelent sült krumpli-versenyben az első helyet maguknak követelik a spanyolok, hiszen ők voltak azok, akik elsőként kezdték el fogyasztani az Újvilágból érkezett zöldséget, s a mai napig igen kedvelt fogásuk a patatas bravas, ahol a nagyobb darabokra vágott krumplit fűszeres, csípős paradicsomszósszal koronázva kínálják.

Sült újkrumpli, szigorúan nem bő olajban sütve, hanem előfőzve picit, majd pirítva
Sült újkrumpli, szigorúan nem bő olajban sütve, hanem előfőzve picit, majd pirítva

A szalmakrumpli európai megjelenésében a belgák is nagy szerepet kaptak, hiszen a XVII. század végén, az ínséges időszakokban náluk már megjelent a sült krumpli. A legenda szerint a befagyott folyóban nem lehetett halászni, így egy belga falucskában a lakók hal helyett csak krumplit tudtak sütni. Későbbiekben a technikájuk fejlődött, a krumplik egyre karcsúbbak lettek, és ma is igen népszerű a világon mindenhol a belga rósejbni. Nagy valószínűséggel a XIX. században a belga sült krumpli terjedt tovább Franciaországba, Hollandiába és Angliába. A belgáknál a mai napig nagy divat utcai bódékban, úgynevezett frietkots-okban árulni a sült krumplit.

A sült krumpli később az angolok egyik nemzeti eledelévé vált, a sörtésztába panírozott sült hallal házasságra lépve. A Fish and Chips már Dickens idejében megjelent, igaz, ekkor a hal mellé még sokszor kínáltak kenyeret is, a krumpli csak afféle választható köret volt. De 1860-ban Londonban már egyértelműen krumplit kínáltak az egyre szaporodó Fish 'n' chips üzletek.

Fish and Chips - bundás sült hal, sült krumli
Fish and Chips - bundás sült hal, sült krumli

A vékony csíkokra metélt sült krumpli mellett még helyet követel magának a karikára vágott rósejbni, valamint a chips is, amely amely főleg vastagságában tér el a rósejbnitől. Mindkettő ropogós és vékony, de a chips törékenyebb, ropogósabb. A lehelet vékonyra karikázott krumpli a zsiradékban nagyon gyorsan ropogóssá sül, kifejezetten jó körete a hamburgereknek vagy a steakeknek, de önmagában is kedvelt rágcsálnivaló. A chips a ködös múltú szalmakrumplival ellentétben saját feltalálóval dicsekedhet. Állítólag George Crum séf volt az, aki 1853-ban egy vendége kérésére megalkotta a dollárkrumpliként is ismert chipset.

Chips - a ropogós sült krumplit főleg magában, nassként vagy előételként fogyasztjuk
Chips - a ropogós sült krumplit főleg magában, nassként vagy előételként fogyasztjuk

A sütni való krumplit azonban nem csak csíkra vagy karikára vágva szeretik sütni és enni, nagyon sokféle formában jelen van még a sült krumpli a mindennapjainkban. Ott van például a speciális szerszámmal spirálra vagy rácsosra formázott krumpli, aminek ettől nagyobb a felülete, így ropogósabb sült krumplit kapunk, vagy az enyhén csípős fűszerkeverékkel készített, nagyobb csónakokra vágott steak krumpli, amelyet egyaránt készíthetnek sütőben, illetve zsiradékban kisütve is.

Steak burgonya - vastagabb hasábokban sütjük fűszeresre sütőben vagy olajban
Steak burgonya - vastagabb hasábokban sütjük fűszeresre sütőben vagy olajban

Annyi a különbség, hogy a zsiradékban sült krumplit a végén forgatják össze a fűszerkeverékkel, amelynek ízét többek között a bors, a hagyma, a fokhagyma és a paprika határozza meg.

Rácsos sült burgonya a ropogós krumpli kedvelőinek!
Rácsos sült burgonya a ropogós krumpli kedvelőinek!

A szalmakrumpli otthoni elkészítése nem kivitelezhetetlen, de ha a gyorséttermekben kapható ropogós krumplira vágyunk, akkor bizony némi előkészületet igényel megsütése. A ropogós krumpli titka ugyanis az elősütés. Megpucolt, egyforma szálakra metélt krumplit forró zsiradékban elősütik, majd amikor hólyagosodni kezd, akkor leszűrik, és hagyják kihűlni. A kihűlt krumplit a tálalás előtt készre sütik. A boltban kapható gyorsfagyasztott sült krumplik is mind átestek már az elősütés fázisán. A krumplit azonban nem csak bő zsiradékban süthetjük elő, hanem akár egy olajjal megkent sütőpapírra ömlesztve, a sütőben is. Ha sütőben sütjük, akkor is figyeljünk oda, hogy nem megsütni, csak elősütni kell.

Ne feledjük a kockára vágott sült burgonyát se!
Ne feledjük a kockára vágott sült burgonyát se!

A készre sütött krumplit mindig törlőpapíros tálra tegyük, hogy a felesleges zsiradéktól megszabaduljon. Sózni a tányéron érdemes, mert ha előre megsózzuk, akkor nagy az esélye, hogy veszít ropogós állagából.

Krumplit persze egészben is süthetünk, ilyenkor nem olajban, hanem a sütőben sütjük, grillszezonban pedig parázsban vagy grillrácson. A héjában vagy hajában sült krumpli a legolcsóbb, legegyszerűbb és legfinomabb vacsorák egyike, magában egy kis vajjal vagy sóval is tökéletes, de készíthetünk hozzá fokhagymás tejfölt vagy juhtúrós-tejfölös mártást, akár az utolsó pillanatokban egy pici szalonnát is tehetünk az egyben vagy félbevágva sült krumplikra. A sajtimádók bevagdoshatják a tisztára sikált krumplikat, és a hézagokba sajtszeletet is tehetnek, akár fóliában, akár csak úgy tepsiben megsütve is tökéletes étel, egy kis frissen őrölt borssal tálalva


Héjában sült krumpli sajtszeletkékkel
Héjában sült krumpli sajtszeletkékkel

Ha grillezünk, akkor szinte kötelező néhány szem burgonyát csomagolva a parázsba tenni, amit aztán zöldfűszeres tejföllel vagy joghurttal kínálhatunk a grillezett húsokhoz, zöldségekhez.

Héjában sült krumpli sütőben vagy parázsban, fűszeres tejföllel - egyszerű, de nagyszerű
Héjában sült krumpli sütőben vagy parázsban, fűszeres tejföllel - egyszerű, de nagyszerű

A sült krumpli bármilyen formája remek köret, de önmagában, egy kis mártással is kínálhatjuk. Bármilyen, magunk által kikevert fűszeres mártás remekül illik hozzá, de a gyerekek és a felnőttek egy jelentős része esküszik rá, hogy a sült krumpli ketchuppal az igazi

Mi a sütőben sült krumplira szavazunk, a végén sok petreszelyemmel meghintve
Mi a sütőben sült krumplira szavazunk, a végén sok petreszelyemmel meghintve

Forras : innen...
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése